• Poen de Wijs als inspiratiebron

  4 augustus 2022

  Poen de Wijs is niet wereld beroemd, maar ik ben zeer groot fan van zijn realistische schilderijen met prachtige achtergronden en mensen en dieren als hoofdonderwerp. Wat een techniek! Ik kan het hem niet meer vragen hoe hij zijn schilderijen opzette, maar er zijn gelukkig wat filmpjes te vinden op youtube. Zoek hem maar eens op. Her en der worden zijn schilderijen nog geëxposeerd.

  Voor de zomer heb ik mijn familieschilderij Memories gemaakt en geprobeerd zijn techniek te evenaren, maar ... toen had ik die filmpjes nog niet ontdekt. En toch aardig goed gelukt. Maar ken mij: het 2e schilderij in de Indonesië serie moet weer een tikje beter!

  Gister heb ik foto's van onze vakantie op Bali opgezocht en daar een prachtige compositie van gemaakt á la Poen de Wijs. Als kunstenaar sta je werkelijk te springen van energie als je weer een subliem idee hebt. Ha, ik kan niet wàchten totdat ik het nieuwe maagdelijke canvas in mijn handen heb! 

   

  Lees meer >> | 3 keer bekeken

 • Kerstkaarten in de zomer!

  27 juli 2022

  Het is warm buiten. Ik verschuil me voor de hitte in mijn atelier en stort me op het schilderijtje "Angels & colors 2", waarvan ik later kerstkaarten laat maken.

  Mensen verklaren me voor gek en zeggen lachend: "Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen met kerst!" Tja, een schilderijtje in fijnschilderkunst vergt toch een aantal weken, daarna een goede foto maken, kerstkaart ontwerpen, laten drukken... Leuk hoor, ik krijg er wel energie van. 

  Dit alles ter voorbereiding van The Wark Art Markt in Zeist op zaterdag 13 augustus met veel kunst en foodtrucks. Wie weet zie ik u daar!

  https://www.cultuurzeist.nl/evenementen/walk-art-markt/

  Lees meer >> | 6 keer bekeken

 • Emoties

  12 april 2022

  Ik heb nog niet zoveel ervaring met portretschilderen. Het was vandaag een hele nieuwe ervaring voor me toen ik een stukje verder werkte aan het portret van mijn oma.

  Ze was zo sterk in de oorlog in Indonesië: haar man en haar oudste zoon weggevoerd, de zorg voor haar 7 andere kinderen, de constante bedreigingen, schuilen voor de Japanners, schuilen voor de Indonesiers...

  Vandaag ben ik overmand door emoties. Háár schilderen, is alsof ik haar ziel zachtjes raak. Zo mooi! 

  Lees meer >> | 35 keer bekeken

 • Uit mijn comfortzone

  4 januari 2022

  Maanden en maanden denk ik na over een nieuw schilderij en ik kom dan op een tal van ideeën. "Wijk niet te veel af van wat je nu doet, anders ben je niet meer herkenbaar", wordt mij gewaarschuwd vanuit diverse kanten.

  Oké, oké, maar wat als je als kunstenaar eens iets ànders wilt en waanzinnig wordt geïnspireerd door iets fantastisch? In 2015 had ik al eens het roer omgegooid en ging plots realistisch schilderen. Ik dacht na over wat dit voor mijn kunst zou betekenen: "Mijn wereldreizen in heldere kleuren! Ja, dat wordt het!" Dat was toén...

  En nu ... stap ik gigantisch uit mijn comfortzone, de strenge waarschuwende vingers negerend. Ik ben overdonderd door een foto van mijn Indische oma die plots in mijn neven- en nichtenapp groep verscheen. Wauwwww! Dat licht dat op haar viel. Al thee schenkend was ze diep in gedachten verzonken. Waar dacht ze aan, vroeg ik me af. En toen kwam het idee voor een nieuw werk "Memories" , een familie verhaal met veel portretten. En dit laatste begon als een fikse uitdaging, maar nu ik bijna begin aan het 4e gezicht, krijg ik vertrouwen. Ik glimlach, ik kan het!

  Lees meer >> | 72 keer bekeken

 • Emoties

  9 december 2021

  Soms gaat dat zo met een schilderij dat blije emoties bij iemand oproept en die er gelijk als een blok voor valt. Zo ook met "Venice in 2020".

  Vorige week had ik net de laatse olieverfstreek gezet en deze was al onder voorbehoud verkocht. Túúrlijk was ik blij, maar aan de andere kant is het eventjes slikken als je creatie, wat gedurende 7 maanden een beetje je kindje is geworden, al zo snel de deur uitgaat. 

  Maar toch.... geweldig dat dit schilderij sinds gister in de dokterspraktijk van mijn neef hangt. Zo blijft "Venice in 2020" toch nog een beetje dichtbij. En hij was er zo blij mee: "Ik word er gewoon een beetje emotioneel van." Hij waande zich weer even in Italië. Hij had het juiste schilderij gekocht...

  Wat een fijn beroep is dit toch! Ik word blij van het maken van mijn kunst en mijn klant is blij met het kijken naar mijn kunst. Win - win!

  Lees meer >> | 83 keer bekeken

 • In perspectief

  19 mei 2021

  Ik kan het me nog heel goed herinneren toen we vorig jaar door de rustige grachtjes van Venetië gleden. Het was Covid tijd en de toeristen bleven grotendeels uit. Maar nu konden we genieten van de serene sfeer. Ergens klonk klassieke muziek uit een pallazzo en het klonkt bijna theatraal over het rustige water. Kippevel! 

  Het volgende moment gleed onze gondel langs een ander grachtje. Het licht was geweldig. Een gondelier stond op het punt om te vertrekken. Mijn spiegelreflex had ik bij de hand en schoot snel een foto voordat het moment weer voorbij was. 

  Deze foto, met de vele palazzo's rond de gracht, een brug en mooie perspectieven, is mijn inspiratie voor "Venice in 2020". Ik ben afgelopen weekend begonnen met de opzet, en ohhh, wat veel lijntjes! En alles moet uiteraard in het goede perspectief. Sommige mensen zeiden: "Waar begin je aan!" Maar ik word er een beetje zen van: alleen maar lijntjes trekken naar één punt en je gedachten zijn helemaal leeg. Heerlijk!

  Lees meer >> | 87 keer bekeken

 • Onderschildering in 2 kleuren

  27 oktober 2020

  Wat een rare tijd is dit toch, deze Covid-19 tijd. Heel veel thuis en niet veel weg in de weekenden: dus meer tijd om te schilderen!
  De afgelopen weken heb ik gewerkt aan The Blue Gondolas. En voor de verandering heb ik de onderschildering in twee kleuren gemaakt. Het water had op de foto al een wat bruinige tint, inclusief de gebouwtjes op de achtergrond. Dus een onderschildering met Raw Umber en Titanium White heb ik voor dat deel gebruikt. De intens blauwe gondels zijn opgezet met Payne’s Grey en Titanium White.
  De onderschildering zit er op! En straks over op de eerste laag kleur, altijd weer een feestje!

  Wist je overigens dat ik de extra fijne olieverf van Sennelier gebruik? Perfect voor het fijnschilderen en topkwaliteit, vind ik.

  Lees meer >> | 79 keer bekeken

 • Wauw! Havana Dream hangt in Galerie Rijlaarsdam!

  7 oktober 2020

  Havana Dream stond nog maar net te drogen en ik kreeg een bericht van Galerie Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Of ik met mijn hyperrealistische schilderij Havana Dream mee wil doen in hun expositie voor september – november 2020. Ja, natuurlijk! Geloof mij, ik was de hemel te rijk met deze eerste grote sprong in mijn artistieke bestaan. Ook mijn meester Peter van Oostzanen was ook super trots dat zijn leerling een stap verder ging.

  Mijn gesprek bij de galerie had ik al met Peter voorbereid: welke afspraken konden er worden gemaakt, waar moest ik aan denken. Omdat ik nieuw was heeft Loekie Rijlaarsdam mij alles rustig uitgelegd. Dat was erg prettig.

  Een paar weken later was het weekend van de opening. Naast Havana Dream hing ook mijn schilderij A night in Madrid. Ik ben apetrots!

  Lees meer >> | 87 keer bekeken

 • Inspiratie opdoen in Noord ItaliĆ«

  16 september 2020

  Mijn reis naar Noord Italië zit erop. Zoals gewoonlijk had ik mijn spiegelreflex camera meegenomen en kwam terug met 1400 prachtige foto’s. De rustieke groene heuvels, de uitzichten over de meren, hectares en hectares prosecco druiven… het was genieten, zowel voor het oog als op culinair gebied.

  En wat een inspiratie voor een nieuw schilderij heb ik weer opgedaan tijdens deze reis! Het is moeilijk een keuze te maken. Misschien maak ik er maar een Noord Italië serie van, dan hoef ik ook niet te kiezen! In ieder geval komen er twee foto’s als toppertjes uit: blauwe gondels die rustig dobberen op het Gran Canal in Venetië. En een prachtige foto van een rustieke Venetiaanse gracht, de schittering van de oude panden in het water, een gondelier met zijn vrachtje… Ik vergeet nooit meer hoe ook ergens prachtige klassieke muziek klonk… tot tranen toe geroerd was ik.

  Deze week ga ik starten met de blauwe gondels. De inspiratie voor een passende titel komt vanzelf.

  Lees meer >> | 85 keer bekeken

 • Havana dream: wat een mooi proces was de creatie daarvan!

  24 augustus 2020

  Wat heb ik genoten om mijn hyperrealistische schilderij ‘Havana Dream’ te maken.

  De allereerste stap daarvan was onze reis naar Cuba. Ondanks de moeilijke leefomstandigheden, maken de Cubanen hun leven tot een feest, vol met vrolijkheid, muziek en kleur. Aan nieuwe spullen kunnen ze nauwelijks komen en dus knappen ze alles op wat zij nog kunnen gebruiken. De auto’s uit de tijd rond de Revolutie bestaan nog steeds, worden gekoesterd en opgepoetst tot een droom van een auto.

  Eén van de vele foto’s waarmee we thuis kwamen, inspireerde mij om Havana Dream te maken. De kleurrijke auto: daarmee kan een Cubaan nog wat extra geld kan verdienen door als taxi te fungeren. In de glimmende carrosserie zie je een klein stukje Havana, vlakbij het Revolutieplein. Een deel van die foto heb ik gebruikt voor het schilderij.

  Tijdens mijn uurtjes in het atelier klonk de salsa muziek uit de boxen. Mijn gedachten gingen terug naar het verhaal van een Cubaanse; over het leven wat daar niet altijd gemakkelijk is. Wat ik daarvan heb geleerd, is dat je altijd iets van je leven kan maken, wat de situatie ook is. De muziek uit de boxen, bracht me ook de herinnering van de brede glimlach op hun gezichten, hun spontane meezingen toen ik een Cubaans liedje neuriede op straat. Cuba, je hebt mijn hart gestolen!

  ‘Havana Dream’ staat nu te drogen in mijn huiskamer. Elke dag tovert het weer een glimlach op mijn gezicht. De herinneringen van vrolijkheid, warmte en passie staan in mijn geheugen gegrift. En dat is ook wat het schilderij uitstraalt.

  Lees meer >> | 80 keer bekeken