• Nu snap ik hoe het brein van een surrealist werkt

  21 januari 2023

  Dikke witte dotjes van sneeuwIk zit in mijn werkkamer en kijk dromerig naar buiten. Het sneeuwt! Heel traag dwarrelen dikke witte sneeuwvlokken naar beneden, ze zien er zacht en poezelig uit. Ik glimlach: wat schattig!

  Plots ontwikkelde er een beeld in mijn brein die werd getriggert door "zachte witte poezelige dotjes sneeuw". Een potentieel schilderij verscheen er voor mijn ogen: een prachtig landschap en dikke sneeuwvlokken in de vorm van witte kittens die genieten en die me ondeugend aankijken. 

  Lees meer >> | 5 keer bekeken

 • Een aparte gewaarwording!

  15 oktober 2022

  Afgelopen week had ik een hele aparte gewaarwording: ik liep in mijn eigen schilderij! Althans, zo voelde het ècht.

  We waren weer in Venetië en ik wilde heel graag naar de St. Giorgio kathedraal dat op het eiland lag tegenover het San Marco. Misschien was er niet zoveel te zien voor de gemiddelde toerist, maar voor mij betekende het: de overkant van The Blue Gondolas, het schilderij dat ik 2 jaar geleden geschilderd had!

  Lees meer >> | 47 keer bekeken

 • Ik heb 'm door!

  18 september 2022

   

  Ha, ik heb 'm door, hoe je iemand echt laat gelijken in je schildering. Niet alleen de stand van ogen, neus, mond en de vorm van het gezicht, zoals ik eerst dacht. Nee, de lichte en donkere plekken op een gezicht zijn even belangrijk! Dat was voor mij wel een eye opener. Hier voor moet je heel, héél goed kijken hoe die plekken eruit zien en het geoefend oog van een schilder hebben. En ja ja... ok, óók wel de kunst om het exact aan te brengen op je doek van wat je net gezien hebt.

  Lees meer >> | 52 keer bekeken

 • Work in progress!

  10 september 2022

  Het is me gelukt om de ondergrond à la Poen de Wijs te maken voor "Balinese people". Ik moest even wat koeler weer afwachten, zodat de verf niet super snel zou drogen. Ik gooide in alle vroegte het raam van mijn atelier open en ben aan de slag gegaan met sterk verdunde olieverf, dikke kwasten en verfrommelde kranten. Ik kreeg het gevoel van toen op de lagere school tijdens het knutsel uurtje, puur plezier! Wat een grappig effect met die kranten. Daarna volgde de normale onderschildering, zoals de oude meesters dat deden. Best goed gelukt. Een paar dagen drogen en verder met kleur!

  Lees meer >> | 48 keer bekeken

 • Kunstmarkt

  15 augustus 2022

  Wat een leuke markt was dat afgelopen zaterdag: de Walkartmarkt in Zeist! En wat een heerlijke sfeer! Ik stond daar met een kraampje met mijn kunst en genoot intussen van de life muziek en lekkere lunch van een van de foodtrucks. En niet te vergeten .... van alle kunstliefhebbers die bij de kraam kwamen kijken, we heerlijk even konden praten over mijn schilderijen, hoe een giclée ontstaat en de techniek van fijnschilderen. Ik word daar wel blij van! Wie weet volgend jaar weer!

  Lees meer >> | 61 keer bekeken

 • Poen de Wijs als inspiratiebron

  4 augustus 2022

  Poen de Wijs is niet wereld beroemd, maar ik ben zeer groot fan van zijn realistische schilderijen met prachtige achtergronden en mensen en dieren als hoofdonderwerp. Wat een techniek! Ik kan het hem niet meer vragen hoe hij zijn schilderijen opzette, maar er zijn gelukkig wat filmpjes te vinden op youtube. Zoek hem maar eens op. Her en der worden zijn schilderijen nog geëxposeerd.

  Lees meer >> | 74 keer bekeken

 • Kerstkaarten in de zomer!

  27 juli 2022

  Het is warm buiten. Ik verschuil me voor de hitte in mijn atelier en stort me op het schilderijtje "Angels & colors 2", waarvan ik later kerstkaarten laat maken.

  Mensen verklaren me voor gek en zeggen lachend: "Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen met kerst!" Tja, een schilderijtje in fijnschilderkunst vergt toch een aantal weken, daarna een goede foto maken, kerstkaart ontwerpen, laten drukken... Leuk hoor, ik krijg er wel energie van. 

  Lees meer >> | 76 keer bekeken

 • Emoties

  12 april 2022

  Ik heb nog niet zoveel ervaring met portretschilderen. Het was vandaag een hele nieuwe ervaring voor me toen ik een stukje verder werkte aan het portret van mijn oma.

  Ze was zo sterk in de oorlog in Indonesië: haar man en haar oudste zoon weggevoerd, de zorg voor haar 7 andere kinderen, de constante bedreigingen, schuilen voor de Japanners, schuilen voor de Indonesiers...

  Lees meer >> | 105 keer bekeken

 • Uit mijn comfortzone

  4 januari 2022

  Maanden en maanden denk ik na over een nieuw schilderij en ik kom dan op een tal van ideeën. "Wijk niet te veel af van wat je nu doet, anders ben je niet meer herkenbaar", wordt mij gewaarschuwd vanuit diverse kanten.

  Oké, oké, maar wat als je als kunstenaar eens iets ànders wilt en waanzinnig wordt geïnspireerd door iets fantastisch? In 2015 had ik al eens het roer omgegooid en ging plots realistisch schilderen. Ik dacht na over wat dit voor mijn kunst zou betekenen: "Mijn wereldreizen in heldere kleuren! Ja, dat wordt het!" Dat was toén...

  Lees meer >> | 146 keer bekeken

 • Emoties

  9 december 2021

  Soms gaat dat zo met een schilderij dat blije emoties bij iemand oproept en die er gelijk als een blok voor valt. Zo ook met "Venice in 2020".

  Vorige week had ik net de laatse olieverfstreek gezet en deze was al onder voorbehoud verkocht. Túúrlijk was ik blij, maar aan de andere kant is het eventjes slikken als je creatie, wat gedurende 7 maanden een beetje je kindje is geworden, al zo snel de deur uitgaat. 

  Lees meer >> | 154 keer bekeken

 • Meer blogs >>