• Ik heb 'm door!

    18 september 2022

     

    Ha, ik heb 'm door, hoe je iemand echt laat gelijken in je schildering. Niet alleen de stand van ogen, neus, mond en de vorm van het gezicht, zoals ik eerst dacht. Nee, de lichte en donkere plekken op een gezicht zijn even belangrijk! Dat was voor mij wel een eye opener. Hier voor moet je heel, héél goed kijken hoe die plekken eruit zien en het geoefend oog van een schilder hebben. En ja ja... ok, óók wel de kunst om het exact aan te brengen op je doek van wat je net gezien hebt.

    Lees meer >> | 177 keer bekeken

  • Work in progress!

    10 september 2022

    Het is me gelukt om de ondergrond à la Poen de Wijs te maken voor "Balinese people". Ik moest even wat koeler weer afwachten, zodat de verf niet super snel zou drogen. Ik gooide in alle vroegte het raam van mijn atelier open en ben aan de slag gegaan met sterk verdunde olieverf, dikke kwasten en verfrommelde kranten. Ik kreeg het gevoel van toen op de lagere school tijdens het knutsel uurtje, puur plezier! Wat een grappig effect met die kranten. Daarna volgde de normale onderschildering, zoals de oude meesters dat deden. Best goed gelukt. Een paar dagen drogen en verder met kleur!

    Lees meer >> | 170 keer bekeken

  • Kunstmarkt

    15 augustus 2022

    Wat een leuke markt was dat afgelopen zaterdag: de Walkartmarkt in Zeist! En wat een heerlijke sfeer! Ik stond daar met een kraampje met mijn kunst en genoot intussen van de life muziek en lekkere lunch van een van de foodtrucks. En niet te vergeten .... van alle kunstliefhebbers die bij de kraam kwamen kijken, we heerlijk even konden praten over mijn schilderijen, hoe een giclée ontstaat en de techniek van fijnschilderen. Ik word daar wel blij van! Wie weet volgend jaar weer!

    Lees meer >> | 183 keer bekeken

  • Poen de Wijs als inspiratiebron

    4 augustus 2022

    Poen de Wijs is niet wereld beroemd, maar ik ben zeer groot fan van zijn realistische schilderijen met prachtige achtergronden en mensen en dieren als hoofdonderwerp. Wat een techniek! Ik kan het hem niet meer vragen hoe hij zijn schilderijen opzette, maar er zijn gelukkig wat filmpjes te vinden op youtube. Zoek hem maar eens op. Her en der worden zijn schilderijen nog geëxposeerd.

    Lees meer >> | 213 keer bekeken

  • Kerstkaarten in de zomer!

    27 juli 2022

    Het is warm buiten. Ik verschuil me voor de hitte in mijn atelier en stort me op het schilderijtje "Angels & colors 2", waarvan ik later kerstkaarten laat maken.

    Mensen verklaren me voor gek en zeggen lachend: "Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen met kerst!" Tja, een schilderijtje in fijnschilderkunst vergt toch een aantal weken, daarna een goede foto maken, kerstkaart ontwerpen, laten drukken... Leuk hoor, ik krijg er wel energie van. 

    Lees meer >> | 225 keer bekeken

  • Emoties

    12 april 2022

    Ik heb nog niet zoveel ervaring met portretschilderen. Het was vandaag een hele nieuwe ervaring voor me toen ik een stukje verder werkte aan het portret van mijn oma.

    Ze was zo sterk in de oorlog in Indonesië: haar man en haar oudste zoon weggevoerd, de zorg voor haar 7 andere kinderen, de constante bedreigingen, schuilen voor de Japanners, schuilen voor de Indonesiers...

    Lees meer >> | 222 keer bekeken

  • Uit mijn comfortzone

    4 januari 2022

    Maanden en maanden denk ik na over een nieuw schilderij en ik kom dan op een tal van ideeën. "Wijk niet te veel af van wat je nu doet, anders ben je niet meer herkenbaar", wordt mij gewaarschuwd vanuit diverse kanten.

    Oké, oké, maar wat als je als kunstenaar eens iets ànders wilt en waanzinnig wordt geïnspireerd door iets fantastisch? In 2015 had ik al eens het roer omgegooid en ging plots realistisch schilderen. Ik dacht na over wat dit voor mijn kunst zou betekenen: "Mijn wereldreizen in heldere kleuren! Ja, dat wordt het!" Dat was toén...

    Lees meer >> | 264 keer bekeken

  • Emoties

    9 december 2021

    Soms gaat dat zo met een schilderij dat blije emoties bij iemand oproept en die er gelijk als een blok voor valt. Zo ook met "Venice in 2020".

    Vorige week had ik net de laatse olieverfstreek gezet en deze was al onder voorbehoud verkocht. Túúrlijk was ik blij, maar aan de andere kant is het eventjes slikken als je creatie, wat gedurende 7 maanden een beetje je kindje is geworden, al zo snel de deur uitgaat. 

    Lees meer >> | 265 keer bekeken

  • In perspectief

    19 mei 2021

    Ik kan het me nog heel goed herinneren toen we vorig jaar door de rustige grachtjes van Venetië gleden. Het was Covid tijd en de toeristen bleven grotendeels uit. Maar nu konden we genieten van de serene sfeer. Ergens klonk klassieke muziek uit een pallazzo en het klonkt bijna theatraal over het rustige water. Kippevel! 

    Het volgende moment gleed onze gondel langs een ander grachtje. Het licht was geweldig. Een gondelier stond op het punt om te vertrekken. Mijn spiegelreflex had ik bij de hand en schoot snel een foto voordat het moment weer voorbij was. 

    Deze foto, met de vele palazzo's rond de gracht, een brug en mooie perspectieven, is mijn inspiratie voor "Venice in 2020". Ik ben afgelopen weekend begonnen met de opzet, en ohhh, wat veel lijntjes! En alles moet uiteraard in het goede perspectief. Sommige mensen zeiden: "Waar begin je aan!" Maar ik word er een beetje zen van: alleen maar lijntjes trekken naar één punt en je gedachten zijn helemaal leeg. Heerlijk!

    Lees meer >> | 275 keer bekeken

  • Onderschildering in 2 kleuren

    27 oktober 2020

    Wat een rare tijd is dit toch, deze Covid-19 tijd. Heel veel thuis en niet veel weg in de weekenden: dus meer tijd om te schilderen!
    De afgelopen weken heb ik gewerkt aan The Blue Gondolas. En voor de verandering heb ik de onderschildering in twee kleuren gemaakt. Het water had op de foto al een wat bruinige tint, inclusief de gebouwtjes op de achtergrond. Dus een onderschildering met Raw Umber en Titanium White heb ik voor dat deel gebruikt. De intens blauwe gondels zijn opgezet met Payne’s Grey en Titanium White.
    De onderschildering zit er op! En straks over op de eerste laag kleur, altijd weer een feestje!

    Lees meer >> | 253 keer bekeken

  • Meer blogs >>